– Verwijder indien nodig het oude gazon of de oude bestrating – Breng een zandbed aan van straatzand met een hoogte van 5-10 centimeter – Plaats indien nodig een kantopsluiting met betonbanden of houten latten – Tril daarna de ondergrond goed aan met een trilplaat.
TIP:Deze zijn vaak te huur bij een bouwmarkt – Egaliseer de zandbaan met een lange waterpas en zorg dat je ongeveer 2 centimeter onder de rand van de kantopsluiting of het straatwerk blijft.
Zandbed aanbrengen
Plaatsen Kantopsluiting
Aantrillen van de zandbaan
STAP
2
Stabilisatiedoek aanbrengen en op maat snijden
Wanneer de zandbaan goed is geëgaliseerd komen we bij het aanbrengen van het Stabilisatiedoek. Stabilisatiedoek zorgt voor een sterkere ondergrond en houdt het onkruid van onderaf tegen.
– Leg het Stabilisatiedoek over de zandbaan en snij het doek langs de randen op maat en zet het Stabilisatiedoek vast met enkele kunstgraspennen. – Mocht het Stabilisatiedoek uit meerdere stukken bestaan door de grootte van het aan te leggen kunstgras, zorg dan dat de naden netjes dicht tegen elkaar aankomen.
Leg het Stabilisatiedoek over de zandbaan
Zet het Stabilisatiedoek vast met enkele kunstgraspennen
Snij het Stabilisatiedoek langs de randen op maat
STAP
3
Rol het gras uit
Rol het kunstgras uit en zet het gras vast langs de rand met een paar kunstgraspennen, het hoeft nog niet perfect vast, dit komt nog in stap 5. De grasmat is het mooiste als je tegen de vleug in kijkt. Leg het gras dus in de richting van de plekwaar je het vaakst naar het kunstgras kijkt.
Rol het kunstgras uit
Zet het vast langs de randen met een paar kunstgras-pennen. Het hoeft nog niet perfect vast, dit komt nog in stap 5.
STAP
4
Snij het kunstgras op maat
Snij het kunstgras netjes langs de kantopsluiting of het straatwerk op maat met een scherp stanleymes. De beste en makkelijkste manier is om aan de onderkant van het gras te snijden.
Snij het kunstgras op maat
STAP
5
Het kunstgras vastzetten
Zet het gras vast met speciale kunstgraspennen. Wij adviseren om er minimaal 3 per m2 te gebruiken. Doe dit langs alle randen, maar zet er ook een paar in het midden van het gras. Zorg ervoor dat je de grassprieten even uit elkaar haalt zoals op de foto hieronder en sla hem zo diep mogelijk in de grasmat.H
Haal de grassprieten opzij voor het mooiste resultaat
STAP
6
Het gras opborstelen
Pak een harde bezem en veeg alle grassprieten omhoog. Zo kan het zand wat we in de volgende stap gaan doen er goed tussen komen. Het ziet er ook mooier uit als de grassprieten omhoog staan.
Zorg ervoor dat de grassprieten overeind gaan staan
STAP
7
De grasmat instrooien met zand
De een-na-laatste stap is het gras instrooien met kwartszand. Dit dient ter extra stabilisatie voor je grasmat.
De een-na-laatste stap is het gras instrooien met kwartszand. Dit dient ter extra stabilisatie voor je grasmat.
Verdeel het zand over je grasmat met een harde bezem
Gebruik alleen speciaal instrooizand voor je kunstgras. Instrooizand heeft namelijk een ronde niet scherpe kleine korrel, waardoor de vezels niet beschadigingen bij gebruik.
Wij adviseren gemiddeld 1 zak van 25kg per 10 m2. Het zand zakt weg tot op de bodem en dit zie je dus niet weer terug. Het gebruik van instrooizand verlengt de levensduur van het kunstgras dat er ook nog eens mooier uitziet.
DRUKVERDEELDOEK wordt gebruikt voor onder het kunstgras. Hierdoor zullen er minder snel kuilen of putten in het gras ontstaan door bijvoorbeeld poten van tuinstoelen of bij intensief gebruik. Het houdt tevens onkruid tegen en heeft een preventieve werking tegen ongedierte.
In sommige gevallen wordt er wel eens geadviseerd het goedkopere geotextiel te gebruiken onder kunstgras. Wij adviseren echter drukverdeeldoek. Waar geotextiel met name onkruid weert zorgt drukverdeeldoek daadwerkelijk voor een stabielere ondergrond.
We adviseren om 3 kunstgraspennen per m2 gebruiken om te zorgen dat het goed vast zit.